Nie ukrywam - przez ostatni czas trochę było mi głupio patrzeć na starą wersję PBS. Szczególnie, że ktoś jeszcze chciał za to płacić 😅 Aczkolwiek nie dziwi mnie, że strona rocznie nawet na jednego ZUS'a nie zarabiała, być może teraz się to zmieni...
No i w pewnym momencie stwierdziłem: dobra, zrobię to porządnie.
Trochę wykorzystując rozwiązania z innych moich projektów, trochę siedząc po nocach i trochę działając na spontanie - w niecałe dwa tygodnie PBS dostał bardzo dużą aktualizację i w końcu wygląda oraz działa tak, jak powinno.
Co się zmieniło?
📸 Nowy wygląd
- podobny klimat, ale praktycznie nowy layout
- ujednolicony grid zdjęć (jutro zapomnicie jak wyglądał stary)
- zdjęcia prezentowane pionowo - lepiej pasuje to do obecnego mobilnego sposobu robienia i oglądania fotografii
❤️ Interakcje zostały
- nadal można dać łapkę w górę, serduszko, kudosa albo komentarz
- komentowanie jest teraz bardziej rozbudowane — można kogoś zaczepić oraz dodać zdjęcie do komentarza
⬆️ Lepsze dodawanie zdjęć
- proces uploadu jest trochę zmieniony, ale nadal pozostaje prosty i podobny do poprzedniego
- powinno być szybciej, ale generowanie miniatur może potrwać
- problem z „przekręconymi” zdjęciami został rozwiązany
- zdjęcia są teraz generowane w większej liczbie formatów: 900px, 1920px i 3840px (jeżeli oryginał na to pozwala)
🤖 AI pomaga przy opisach
- nie trzeba już ręcznie opisywać każdego zdjęcia
- tagi i opis mogą zostać wygenerowane automatycznie
- można też podpowiedzieć AI dodatkowy kontekst, którego nie widać na zdjęciu, żeby efekt był jeszcze lepszy
📍 Geolokalizacja
- jeżeli zdjęcie posiada dane GPS w EXIF, lokalizacja zostanie wykryta automatycznie
🗂️ Albumy zamiast postów
- „Posty” zostały zastąpione przez „Albumy”
- można stworzyć album i sukcesywnie dodawać do niego kolejne zdjęcia
👀 Liczenie wizyt wraca do starego modelu
- każde unikalne otwarcie zdjęcia będzie ponownie zliczane (również zdjęcia osadzone poza PBS)
- powinno to dać dużo dokładniejsze statystyki
- mam tylko nadzieję, że serwer to dzielnie zniesie 😄
🔎 Wyszukiwanie i organizacja
- pojawiły się pierwsze usprawnienia wyszukiwarki
- kolejne będą dochodzić po ponownym przeskanowaniu bazy zdjęć
- trwają też porządki z tagami
⚙️ Drobne usprawnienia UX
- większość elementów, które można edytować, ma teraz swoje opcje pod menu „...” (trzy kropki)
- forum zostaje — bo nadal będzie miejscem na takie ogłoszenia 😉
- prywatne wiadomości i powiadomienia zostają
💎 Premium
- 4,99 zł / miesiąc
- 39,99 zł / rok
Pozostaje trochę prac porządkowych, głównie tagi i wyszukiwarka, ale najważniejsza część jest już gotowa.
Jeżeli pojawią się jakieś dziwne błędy - zgłaszajcie. Będę poprawiał na bieżąco.
Miłego korzystania! 🚀📷