Administracja

Nowy pbs @ 2026

rachwal 2 godziny temu 6 odpowiedzi
#1 2 godziny temu

Nie ukrywam - przez ostatni czas trochę było mi głupio patrzeć na starą wersję PBS. Szczególnie, że ktoś jeszcze chciał za to płacić 😅 Aczkolwiek nie dziwi mnie, że strona rocznie nawet na jednego ZUS'a nie zarabiała, być może teraz się to zmieni...

No i w pewnym momencie stwierdziłem: dobra, zrobię to porządnie.

Trochę wykorzystując rozwiązania z innych moich projektów, trochę siedząc po nocach i trochę działając na spontanie - w niecałe dwa tygodnie PBS dostał bardzo dużą aktualizację i w końcu wygląda oraz działa tak, jak powinno.

Co się zmieniło?

📸 Nowy wygląd

• podobny klimat, ale praktycznie nowy layout
  • ujednolicony grid zdjęć (jutro zapomnicie jak wyglądał stary)
  • zdjęcia prezentowane pionowo - lepiej pasuje to do obecnego mobilnego sposobu robienia i oglądania fotografii

❤️ Interakcje zostały

• nadal można dać łapkę w górę, serduszko, kudosa albo komentarz
  • komentowanie jest teraz bardziej rozbudowane — można kogoś zaczepić oraz dodać zdjęcie do komentarza

⬆️ Lepsze dodawanie zdjęć

• proces uploadu jest trochę zmieniony, ale nadal pozostaje prosty i podobny do poprzedniego
  • powinno być szybciej, ale generowanie miniatur może potrwać
  • problem z „przekręconymi” zdjęciami został rozwiązany
  • zdjęcia są teraz generowane w większej liczbie formatów: 900px, 1920px i 3840px (jeżeli oryginał na to pozwala)

🤖 AI pomaga przy opisach

• nie trzeba już ręcznie opisywać każdego zdjęcia
  • tagi i opis mogą zostać wygenerowane automatycznie
  • można też podpowiedzieć AI dodatkowy kontekst, którego nie widać na zdjęciu, żeby efekt był jeszcze lepszy

📍 Geolokalizacja

• jeżeli zdjęcie posiada dane GPS w EXIF, lokalizacja zostanie wykryta automatycznie

🗂️ Albumy zamiast postów

• „Posty” zostały zastąpione przez „Albumy”
  • można stworzyć album i sukcesywnie dodawać do niego kolejne zdjęcia

👀 Liczenie wizyt wraca do starego modelu

• każde unikalne otwarcie zdjęcia będzie ponownie zliczane (również zdjęcia osadzone poza PBS)
  • powinno to dać dużo dokładniejsze statystyki
  • mam tylko nadzieję, że serwer to dzielnie zniesie 😄

🔎 Wyszukiwanie i organizacja

• pojawiły się pierwsze usprawnienia wyszukiwarki
  • kolejne będą dochodzić po ponownym przeskanowaniu bazy zdjęć
  • trwają też porządki z tagami

⚙️ Drobne usprawnienia UX

• większość elementów, które można edytować, ma teraz swoje opcje pod menu „...” (trzy kropki)
  • forum zostaje — bo nadal będzie miejscem na takie ogłoszenia 😉
  • prywatne wiadomości i powiadomienia zostają

💎 Premium

• 4,99 zł / miesiąc
  • 39,99 zł / rok

Pozostaje trochę prac porządkowych, głównie tagi i wyszukiwarka, ale najważniejsza część jest już gotowa.

Jeżeli pojawią się jakieś dziwne błędy - zgłaszajcie. Będę poprawiał na bieżąco.

Miłego korzystania! 🚀📷

#2 godzinę temu

Ten pionowy format bardzo mocno ucina boki zdjęć.  Jeżeli coś nie jest na środku fotki lub blisko środka, to jest z fotografii zwyczajnie usunięte I tak to wygląda także na zdjęciach na blogu Bikestats. Stare zdjęcia wrzucone sprzed zmiany wyglądają normalnie. Poza tym nie widzę żadnych innych trudności, a sam szablon strony mi się podoba. Pozdrawiam

#3 godzinę temu

Teraz widzę, faktycznie crop poziomy poszedł za daleko... przegapiłem. Będzie odkręcone dla nowych...

#5 godzinę temu

Spoko, myślę że jak nie ja, to ktoś inny by o tym wspomniał, bo jednak mocno ingerowało w fotki. Widziałem Twoje kontrolne plażowe foto i wygląda już normalnie. Dzięki za korektę.

#6 godzinę temu

Zaznaczyłem co z miniaturce można kliknąć, od góry:

• menu z opcjami
  • całe tło otworzy na POPUP, przez co nawet jak gdzieś doskrolujemy to nam strona nie ucieknie
  • kliknięcie w tytuł przeniesie nas do dedykowanej strony zdjęcia, ona jest 1:1 taka sama jak popup, niuanse na pewno są łatwo dostrzegalne (ikonka zamknij np.)
  • odnośnik do profilu autora
  • akcja polubienia
  • niewidoczne na tym screenie, ale obok pojawi się dymek z ilością komentarzy i ikona mówiąca czy zdjęcie ma szerszy opis
  • potem jest niezaznaczona data załadowania
  • no i na końcu miejscowość w jakiej zrobiona zdjęcie (to pochodzi z EXIFu, jeśli aparat takie coś ustawia i jeśli nie zostało usunięte w postprodukcji)
Przykładowa kafelka...
Przykładowa kafelka...

Ogólnie upload na komórce też daje radę...

Menu